Avantgaerde: Leest der PoŽzie is een tijdschrift voor de dichtkunst, vooral gericht op het vormvaste gedicht. Het wordt door de dichters zelf uit loden letters met de hand gezet en ambachtelijk gedrukt op een zware kwaliteit papier met een klassieke drukpers. Daarna wordt het met de hand gevouwen, gesneden en gebonden.

In april 2011 besprak dichter en recensent Jaap van de Born de tweede editie met lofrijke conclusie bij website voor de vormvaste dichtkunst Het Vrije Vers; de recensie leest u hier.

In februari 2012 besprak dichter en recensent Kees Godefrooij de derde editie op zeer positieve wijze bij online poŽziemagazine Meander; de recensie leest u hier.

In november 2012 won Avantgaerde op de Boekkunstbeurs te Leiden geheel onverwacht de jaarlijkse Emile Puettmannprijs van Stichting Drukwerk in de Marge. Twee van de aanwezige dichters/binders van Avantgaerde, Simon Mulder en David Kwa, namen de geldprijs en wisselprent in ontvangst achter hun kraam op de beurs in de prachtige Pieterskerk.

Avantgaerde 1e editieEerste editie, 2010
De eerste druk van de eerste editie, bestaande uit vijftig genummerde exemplaren, werd gepresenteerd op het Feest der PoŽzie in februari 2010. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. De tweede druk van 150 exemplaren is inmiddels verkrijgbaar. In dit nummer is werk opgenomen van:
Mieke van Zonneveld, M.A.W. Ouderyte, David Kwa, Simon Mulder.
Op het omslag staat een linosnede van Nienke Esther Grooten.


Avantgaerde 2e editieTweede editie, 2011
Op de Salon der Verzen van februari 2011 is de tweede editie gepresenteerd, en is het eerste exemplaar uitgereikt aan dichter Pieter Boskma, eregast van de avond. Deze editie is in 250 exemplaren uitgekomen. In dit nummer is nieuw werk opgenomen van:
Mieke van Zonneveld, M.A.W. Ouderyte, David Kwa, Simon Mulder, Daan Doesborgh.
Omslag: Nienke Esther Grooten.


Avantgaerde 3e editieDerde editie, 2012
Op het Feest der PoŽzie van februari 2012 is de derde editie gepresenteerd; het eerste exemplaar werd uitgereikt aan dichter Ingmar Heytze, eregast van de avond. In dit nummer, uitgekomen in 250 exemplaren, is nieuw werk opgenomen van:
Mieke van Zonneveld, Gauthier őle-des-mots (vert. M.A.W. Ouderyte), David Kwa, Simon Mulder, Lennard van Rij.
Omslag/illustratie binnenwerk: Nienke Esther Grooten.


Avantgaerde 4e editieVierde editie, 2014
Op het Feest der PoŽzie van november 2014 is de vierde editie gepresenteerd; het eerste exemplaar werd uitgereikt aan dichter Menno Wigman, eregast van de avond. In dit nummer, uitgekomen in 300 exemplaren, is nieuw werk opgenomen van:
Mieke van Zonneveld, Lennard van Rij, Menno Wigman, Simon Mulder
Omslag/illustratie binnenwerk: V. Cavum.


Project DiepenbrockDubbel-CD Project Diepenbrock
Voor Project Diepenbrock heeft Stichting Feest der PoŽzie musici uit verschillende genres uitgenodigd om, geÔnspireerd door de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock (1862-1921), gedichten uit de vierde editie van handgemaakt poŽzieperiodiek Avantgaerde te toonzetten. Daaraan vooraf gaan voordrachten van deze gedichten door de dichters. Daarnaast hebben de musici een eigen interpretatie van door tijdgenoten van Diepenbrock getoonzette gedichten gegeven.


Avantgaerde
Winnaar Puettmannprijs - foto: Rob. J.J. Over de Linden