AA
AA
uitvoeringenimage1
uitvoeringenimage2
22 augustus 2021 - Domburg

Glanzende geheimenis - P. C. Boutens in concert

P. C. Boutens, Alexander Voormolen, Johannes Brahms e.a.
Uw kaartje is ook geldig als toegangsbewijs voor het Marie Tak van Poortvliet Museum!

Voor dit bijzondere concert o.l.v. Joan Berkhemer, voormalig dirigent van het Zeeuws Orkest, is Mokum Symphony een samenwerking aangegaan met het Feest der Poëzie: zij maken historisch-literaire programma's en houden zich bezig met vormvaste dichtkunst, en net als Mokum Symphony proberen zij door middel van reconstructie het publiek dichterbij de materie te brengen: Mokum Symphony staat al jaren bekend als een collectief dat zich bezig houdt met historische en romantische uitvoeringspraktijk.

Op deze speciale middag zullen de twee collectieven de handen ineen slaan en een uniek werk ten gehore brengen: ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van de grote Zeeuwse dichter P.C. BOUTENS, voeren zij Beatrijs uit, een in 1908 geschreven lyrische bewerking van een middeleeuwse legende over een verliefde en berouwvolle non, op muziek van ALEXANDER VOORMOLEN (1895-1980), gecomponeerd in 1921. Oprichter van het Feest der Poëzie en voordrachtskunstenaar Simon Mulder zal samen met de strijkers van Mokum Symphony een zogenaamd declamatorium ten gehore brengen: poëzie en muziek in één symbiose, een kunstvorm die erg populair was rond 1900. De compositie, oorspronkelijk voor piano en voordracht, werd dit jaar prachtig bewerkt voor strijkkwintet door artistiek leider van Mokum Symphony Joan Berkhemer.

Daarbij wordt ook de bloemlezing GLANZENDE GEHEIMENIS gepresenteerd, een keuze uit de gedichten van Boutens door Simon Mulder, door Uitgeverij HetMoet gepubliceerd, met de hand gebonden en in een prachtig, handgedrukt omslag.

Voor de pauze zullen de strijkers samen met klarinettiste en Mokum-kernlid Heleen Oomen hun vergaarde kennis over historische uitvoeringspraktijk van de muziek van JOHANNES BRAHMS toepassen op een uitvoering van zijn beroemde en wonderschone klarinetquintet, een werk uit 1891.

Over Boutens

P.C. (Pieter Cornelis) Boutens (1870–1943) groeide op in Middelburg, in een streng-protestants gezin. Na een carrière als leraar klassieke talen op de jongenskostschool Noorthey te Voorschoten vestigde hij zich in Den Haag. Daar kon hij zich met het geven van privélessen en door steun van vrienden en bewonderaars meer richten op de literatuur. Zijn werk getuigt van de filosofie van Plato: de ziel neigt boven het aardse leven uit, naar een hogere wereld. Naast dit zienerschap heerst in zijn werk ook een zwijgen: dit hogere kan slechts bij benadering in woorden uitgedrukt worden – en daarnaast moest hij tevens zijn homoseksualiteit verzwijgen. In zijn gedichten viert hij de schoonheid van de natuur, zijn godsbesef en de verheven liefde die boven leven en dood uitstijgt. Boutens' dichtwerk toont verwantschap met dat van Herman Gorter en J.H. Leopold, maar vindt in zijn latere bundels zijn eigen weg, in een rijke, glanzende stijl, die voor de aandachtige lezer diepe geheimen ontvouwt. Brahms is net als Boutens een laat-19e-eeuwse Romanticus met een sterke protestants-christelijke levensvisie. Het jaar waarin Boutens debuteerde in de Utrechtsche Studenten Almanak, ging een van Brahms' mooiste late werken, het Klarinetkwintet in b-mineur op. 115 (1891), in première.

Podcast

Het Feest der Poëzie verzorgde een verdiepende, driedelige podcast over Boutens met voordracht en muziek. Deze is te beluisteren op onze Podcastpagina of via uw favoriete podcast-app onder 'Feest der Poëzie'

Georganiseerd door: Uitgeverij HetMoet, Mokum Symphony, Feest der Poëzie

FP

Glanzende geheimenis - P. C. Boutens in concert
zondag 22 augustus 2021
14:30 - 15:45 uur
Marie Tak van Poortvliet Museum
Ooststraat 10A
4357 BE   Domburg

Reserveringen worden verzorgd door ticketkantoor.nl