AA
AA
uitvoeringenimage1
uitvoeringenimage2
19 maart 2022 - Leiden

De zachte krachten - over Henriette Roland Holst

Op deze avond is de voorstelling ‘Zachte Krachten’ rondom het leven van Henriette Roland Holst in Leiden te zien!
In 2019 zou deze belangrijkste socialiste en dichteres van de eerste helft van de vorige eeuw 150 jaar zijn geworden. Roland Holst droeg haar werk voor, gaf toespraken en bracht toneelstukken in productie. Met ‘Zachte Krachten’ wordt haar voordrachttraditie nieuw leven ingeblazen. De vooruitstrevende Roland Holst had denkbeelden die veel lijken op die van de huidige generatie.

“De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind” – zo begint het bekendste gedicht van Henriette Roland Holst. Een bijzondere en onderbelichte vrouw. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van het internationale revolutionair socialisme in Nederland, speelde een grote rol in de Spoorwegstaking van 1903 en de socialistische revolutie in 1918. Vanaf het begin van de vorige eeuw tot haar dood in 1952 werd ze beschouwd als de belangrijkste dichteres in het Nederlandse taalgebied.

In de voorstelling wordt Roland Holst in de context van haar tijd gepresenteerd. Bijzonder is om te zien hoezeer mensen van rond de vorige eeuwwisseling dezelfde problemen, angst en hoop hadden als mensen nu, omdat zij evenals wij nu in een tijd van onthutsend snelle technologische en maatschappelijke verandering leefden. De kwesties die ons nu bezighouden – eerlijke verdeling van inkomen in de maatschappij, dekolonisatie, vegetarisme en geheelonthouding, natuurbehoud, vrouwenrechten, dichtkunst voor een maatschappelijk doel – hielden ook Roland Holst al bezig.

In het multidisciplinaire evenement zijn voordracht, theater, een boekpublicatie en muziek betrokken. Het evenement is uniek in Nederland door zijn interdisciplinariteit en zijn onderwerpskeuze. Eerdere voorstellingen vonden plaats op drie belangrijke plaatsen in het leven van Henriette Roland Holst: Amsterdam, Hilversum en Zundert, en op twee andere plaatsen die met het erfgoed van Roland Holst te maken hebben: Nijmegen en Barchem. Deze avond volgt een voorstelling in de Cultuurzaal van Sijthoff in samenwerking met INDEX Poetry Books.

FP

De Zachte Krachten
Zaterdag 19 maart 2022
20:00 - 22:00 uur
Sijthoff - Cultuur
Doezastraat 1B, 2311 GZ   Leiden

Reserveringen worden verzorgd door sijthoff-leiden.nl

uitvoeringenimage3

Henriette Roland Holst