Top

Voorstellingen

Snikken en glimlachen met Piet Paaltjens
Piet Paaltjens afbeelding

Piet Paaltjens (pseudoniem van de Nederlandse dichter en predikant François HaverSchmidt, 1835-1894) was een van Nederlands grootste of misschien zelfs de enige echte van onze ironische romantici van het slag van Heinrich Heine.

Het Feest der Poëzie o.l.v. voordrachtskunstenaar Simon Mulder presenteert de gedichten van de schrijver van 'Snikken en Grimlachjes' met klassieke liederen voor zang en piano van tijdgenoten, zoals Heine- en Goetheliederen, en zelfs een toonzetting van een Immortelle van Paaltjens zelf.

Neerlandica en schrijfster Suzanne Voets leidt ons de avond in met een korte levensschets. Komt u een glaasje 'pons' (punch, uit Paaltjens' 'De Friesche dichter') met ons drinken, snikken en grimlachen en u afvragen of de Paaltjens-pose van HaverSchmidt nu ironie of waarheid was...

Tweespalt - over Frederik van Eeden
frederikvaneeden afbeelding

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder, sopraan Anna Majchrzak en pianist Daan van de Velde nemen je mee door het leven van Frederik van Eeden (1860–1932), met gedichten, brieven en liederen die zelden worden uitgevoerd.

Frederik van Eeden was een van de veelzijdigste en fascinerendste figuren in de Nederlandse cultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Met ongeveer alles wat er toen speelde, hield hij zich bezig. Hij schreef gedichten, romans, toneelwerk en essays, was psychiater, taalwetenschapper, politiek en ecologisch activist, New Age-denker avant la lettre, imker en nog veel meer.

Verschillende hoogte- en dieptepunten uit zijn leven komen voorbij: zijn rol in de literatuurvernieuwing door de Tachtigers, zijn ruzie met Lodewijk van Deyssel over diens roman Een liefde, de oprichting van de zelfvoorzienende kolonie Walden in Bussum, zijn internationale contacten in onder meer de Forte Kreis, zijn bekering tot het katholicisme en zijn tragische levenseinde.

Het oog van Jan Veth
janveth afbeelding

Wie zijn er afgebeeld op de portretten van Jan Veth? En wie waren zijn vrienden en collega's en wat voor werk maakten zij zelf?

Literair podiumcollectief Het Feest der Poëzie geeft een blik in zijn leven en op de context waarin Nederlands grootste portretkunstenaar Veth (1864-1925) werkte; de Tachtigers, de groep schrijvers die in de jaren 1880 de literatuur binnenstormden en haar vernieuwden, waren kennissen en vrienden van Veth.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder en acteur Marcel Faber in de rol van Veth brengen hun teksten tot leven; onder anderen de schrijver, zenuwarts en wereldverbeteraar Frederik van Eeden, Veths vriend en soms vijand Willem Kloos, Kloos' leerling en latere vijand Albert Verwey, de curieuze veelschrijver en dandy Lodewijk van Deyssel, de Franse decadent en bohémien Paul Verlaine en de grote schrijver Louis Couperus. Ook Veth zelf laat zich in brief- en dichtkunst niet onbetuigd, zo blijkt in de voorstelling. Zijn zoektocht naar het perfecte portret is de rode draad in dit verhaal over zijn leven.

Veel van de gedichten komen uit de bloemlezingen uit de prachtige Singersteekreeks van Uitgeverij HetMoet. Ook zijn veel van de gedichten op muziek gezet door bevriende componisten van de Tachtigers, zoals Alphons Diepenbrock; liedduo Saskia Martig-De Man (sopraan) en Daan van de Velde (piano) brengt deze vergeten pareltjes.

De Gouden Eeuw
goudeneeuwsalon afbeelding

Het Feest der Poëzie brengt een Gouden Eeuw-salon; in een intieme setting maakt u kennis met de dichters van de 17e eeuw. Al driemaal een succes op het Muiderslot, de woonplaats van P.C. Hooft.

Benjamin Roberts, historicus en auteur van 'Sex and drugs before Rock 'n Roll', over de jeugdcultuur van de Gouden Eeuw, leidt het programma in.

Verwacht u een doempreek van strenge calvinist Revius, een poetry slam tussen kemphanen Vossius en Barlaeus, klassieke voordracht van fragmenten uit de 'Lucifer' en 'Gijsbreght' van tragische hemelbestormer Vondel, en fragmenten uit het werk en liederen voor luit en stem op gedichten van societyfiguren en literatoren Hooft en Huygens.

Paul Verlaine - Volmaakt moment
verlaine afbeelding

Collectief het Feest der Poëzie brengt i.s.m. Uitgeverij HetMoet de Franse dichter Paul Verlaine (1844-1896) tot leven. Acteur Marcel Faber, sopraan Selma Harkink, pianist Jeroen Sarphati en voordrachtskunstenaar Simon Mulder vertellen het verhaal van zijn leven met liederen op zijn teksten van Franse componisten uit zijn tijd zoals Debussy, Chausson en Fauré, nieuwe vertalingen van zijn gedichten door Simon Mulder, brieven en krantenberichten uit die tijd en dialogen uit het beroemde toneelstuk van Christopher Hampton 'Total eclipse'.
Rondom de voorstelling serveert onze Poëziebar met absinthe en sonnetten op authentieke wijze dit mysterieuze drankje.

Uitgeverij HetMoet presenteert de gelijknamige handgebonden en van een ambachtelijk omslag voorziene bundel van deze nieuwe vertalingen; deze tweetalige uitgave bevat 18 op muziek gezette gedichten van Verlaine, en alle in de voorstelling voorkomende liederen staan erin.

We maken mee hoe de dichter kennismaakt met de jonge dichter Arthur Rimbaud en een tumultueuze affaire met hem aangaat die eindigt met een pistoolschot; hoe hij naar Nederland reist; en hoe hij eindigt als ware bohémien. Voorkennis niet vereist, maar ook voor kenners een unieke ervaring!

Café Mille Colonnes
Mille Colonnes afbeelding

'Mille Colonnes' op het Rembrandtplein was het café waar rond 1900 alle schrijvers, kunstenaars en podiumartiesten bijeen kwamen.

Het Feest der Poëzie nodigt u uit voor een kroegavond van rond 1900: voor de pauze brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder anekdotes van en over het kroegleven van de Tachtigers, de beroemde dichters en schrijvers die in de jaren 1880 en 1890 de Nederlandse literatuur vernieuwden. Vooral horen we kleinkunstliederen van rond 1900, zoals het bekende 'Mensch durf te leven' van Dirk Witte, maar ook veel onbekende pareltjes.

Onze musici brengen de kroeg- en variétéliedjes zoals de Tachtigers die gehoord zouden hebben.
Voor de selectie hebben wij advies ingewonnen van niemand minder dan kleinkunstkenner Jacques Klöters.

Tevens wordt De Geest der Poëzie gepresenteerd: in samenwerking met Kever Genever heeft het Feest der Poëzie deze jenever naar de smaak van rond 1900 ontwikkeld. Smaakt geweldig naast een mooi gedicht!

Natuurlijk kunt u genieten van een ouderwets Amsterdams hapje en drankje.

De Tachtigers
Tachtigers afbeelding

'De Tachtigers', de dichtersgroep die eind 19e eeuw de Nederlandse literatuur op zijn kop zette.

Een theatrale collage voor alle zintuigen over deze dichtersgroep uit de jaren '80 van de 19e eeuw met o.a. voordracht, foto's, zeldzaam video- en audiomateriaal en een bijzondere likeur.

Jacques Perk, Willem Kloos, Herman Gorter, Lodewijk van Deyssel, Frederik van Eeden - de Tachtigers, de generatie dichters die rond 1880 het aangezicht van de Nederlandse literatuur geheel veranderde. Wie waren ze? Wat dreef ze? Wat schreven ze? En ook: wat dachten ze van elkaars werk, hoe werden hun boeken gedrukt, wat aten en dronken ze, en hoe klonken ze? En hoe zet het Feest der Poëzie hun ideeën voort?

Simon Mulder, dichter en voordrachtskunstenaar, geeft in een theatrale lezing met zelden vertoond video- en audiomateriaal, poëzievoordracht en een unieke likeur een antwoord op deze vragen. Met Stichting Feest der Poëzie organiseert hij poëzie- en muziekavonden, geeft hij het handgemaakte poëzieperiodiek Avantgaerde uit en bevordert hij de klassieke voordrachtskunst en vormvaste dichtkunst; in enkele opzichten is hij net als veel Tachtigers indertijd op zoek naar een totaalkunst.

Ons liedduo brengt tijdens het programma prachtige, maar nauwelijks meer uitgevoerde liederen op gedichten van de Tachtigers, die door enigszins vergeten geraakte Nederlandse componisten als Diepenbrock, Dresden en Tusschenbroek zijn getoonzet.

Van en over Couperus
Couperus afbeelding

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman ´De berg van licht´, en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’.

Daarnaast vertelt hij enkele anekdotes over de grote schrijver die koekjes kocht (maar hoe?), na een optreden niet aan het voor hem georganiseerde erediner kon beginnen, en hoe en waarom hij door een Belgische toerist aangetroffen werd in een parfumerie.

Pianist Daan van de Velde en Simon Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium (stuk voor piano en voordracht) op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’.

Het Groene Uur
groene uur afbeelding

'Het Groene Uur' - Franse decadenten.

Wij presenteren eerst een absintdemonstratie: wat is dat eigenlijk, die Groene Fee? En hoe bereid je een goede absint?

Bijpassende muziek wordt verzorgd door ons liedduo, dat heerlijke gedichten op muziek brengt van o.a. Debussy, Chausson en Duparc.

En uiteraard is er de poëzie.
Kees Godefrooij draagt zijn Zwartromantische gedichten voor - de onbereikbare femme fatale, de verveling, de drank en het vleselijk plezier komen voorbij. Ook brengt hij een aantal favoriete gedichten van de Franse decadenten.
Simon Mulder draagt voor uit Franse decadenten in Nederlandse vertaling (en soms een beetje Frans); Rimbaud, Baudelaire, Verlaine en de Comte de Lautréamont. Wuftheid, overdaad en walging wisselen elkaar af.

Hebt u dorst gekregen? De Poëziebar serveert op traditionele wijze enkele schitterende soorten absint en sonnetten.

Two Loves
green hour afbeelding

On Oscar Wilde & Lord Alfred Douglas.

Immerse yourself in the love story of one of the best-loved writers in the English language and his misunderstood lover with poetry, song, and prose in 'Two Loves', a performance on the life and works of Oscar Wilde and Lord Alfred Douglas, 'Bosie' for friends. At the hight of their rapturous love affair, Wilde was incarcerated for gross indecency. What happened before, during and after this pivotal moment in both their lives? Feest der Poëzie collective will show you with song and theatre.

Elocutionist Simon Mulder and renowned actor Marcel Faber will bring prose, poetry and drama by Oscar Wilde and his contemporaries, and take you on a journey through his rise and fall. Daan van de Velde (piano) and Anna Majchrzak (soprano with André Rieu's Johann Strauß Orchestra) will perform English art songs. HetMoet publishers presents 'Twee liefdes/Two Loves', the new bilingual anthology of the letters and poems by Wilde and Douglas. Also, we offer the very special performance of a long lost work for piano and voice on Wilde's "Ballad of Reading Gaol", which he wrote after his two years in prison. Our Poetry Bar offers one of Oscar's favourite drinks: absinthe, accompanied by English sonnets.

Herman Gorter
komzijnliefste afbeelding

'Kom zijn liefste' - Herman Gorter.

Herman Gorter, de dichter van 'Mei' ('Een nieuwe lente en een nieuw geluid...') had een bijzonder leven en maakte, zo durven we bij het Feest der Poëzie wel te zeggen, de mooiste gedichten uit de Nederlandse literatuur.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt de gedichten van de lyrische, experimentele classicus, dichter en socialist Gorter (1864-1927) en vertelt het verhaal van zijn leven.

Uitgeverij HetMoet presenteert 'Een rood lied zingt er', een in boekdruk uitgebrachte en handgebonden bloemlezing uit Gorters dichtwerk.

Klassiek liedduo Saskia de Man en Daan van de Velde brengt bijzondere en nauwelijks uitgevoerde liederen op teksten van Gorter, inclusief een geheel nieuw voor deze voorstelling geschreven lied.

Verder de enige filmbeelden van Gorter van filminstituut Eye en twee videoclips naar gedichten van Gorter met live voordracht en begeleiding.

Willem Kloos
Kloos afbeelding

Willem Kloos - die moet een wereld in zijn boezem dragen.

Willem Kloos: geniaal en tragisch - bewonderd en veracht. Een verscheurde foto, een bloedspuwing, een klopgeest, scheldsonnetten, een zelfmoordpoging, de grootste practical joke uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis en de strijd om een felbegeerd manuscript. Hoe redde Willem Kloos de gedichten van zijn gestorven vriend Jacques Perk uit de handen van de oude garde? Waardoor verviel dichter en literair beeldenstormer Kloos tot depressie en dronkenschap? Wat dreef Kloos ertoe zijn eigen portret te verscheuren, en waarom plakte een van zijn beste vrienden het weer aan elkaar? Deze en andere vragen worden beantwoord in 'Die moet een wereld in zijn boezem dragen'.

De theatergroep van regisseuse Mirte Eggenkamp brengt de deels in blank vers geschreven, deels uit citaten uit brieven, gedichten en andere geschriften samengestelde tekst. Daarbij zorgen zeldzame liederen op gedichten van de Tachtigers, die door enigszins vergeten geraakte Nederlandse componisten als Diepenbrock, Dresden en Tusschenbroek zijn getoonzet, voor een onderdompeling in het Amsterdam van de late 19e eeuw.

O grote moderne geluiden
moderne geluiden afbeelding

'O grote moderne geluiden' - futurisme en dadaïsme. 'He-la-ho, revolutie hier, daar, overal!' – Fernando Pessoa

Deze avond neemt u mee naar 1914, net voor de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog; naar het door de oorlog geteisterde Vlaanderen; en naar de Gouden Jaren ’20 in Berlijn. Geniet van een futuristische liefdesverklaring aan zware industrie, geweld, en de moderne consumptiemaatschappij.

Ons liedduo brengt u samen met Simon Mulder (voordrachtskunstenaar) voor de pauze in de frivole maar gevaarlijke sfeer van het begin van de vorige eeuw met werk van o.a. Paul van Ostaijen, Bertolt Brecht en Kurt Weill.

Na de pauze brengen zij gezamenlijk Simon Mulders bewerking van de 'Triomfode' van Fernando Pessoa. Deze wordt ingeleid door historicus en schrijver van het succesvolle boek 'Oorlogsenthousiasme', Ewoud Kieft. Hij beschrijft de gewelddadige en soms hilarische opkomst van de Futuristen.

Lodewijk van Deyssel
deyssel afbeelding

'Op de thee' bij Lodewijk van Deyssel.

Tijdens een heerlijke thee met allerlei zoete en hartige versnaperingen, van scones met clotted cream en jam tot cucumber sandwiches, en uiteraard een glas champagne of versgeperst sinaasappelsap, brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder u zijn favoriete delen uit het werk van literair beeldenstormer, veelschrijver, dandy, smulpaap en zelfonderzoeker Lodewijk van Deyssel (1864-1952).

Hij laat via de telefoon aan een pensionhoudster een voorbeeld van een goede thee geven, mislukt in het bestellen van bier in Parijs, maakt op geniale wijze gehakt van het werk van een collegaschrijver, beleeft de verleiding van een snoepwinkel naast een kuuroord, maakt een zeer goed voorbereid en ruim met wijn besproeid reisje naar Roermond (met helaas enige fouten) en krijgt zijn hysterische tante op bezoek.

Ravond - Edgar Allan Poe
ravond afbeelding

'Ravond' - rond The Raven van Edgar Allan Poe.

Een avond met muziek en magie rondom de Zwarte Romantiek in het algemeen en het thema 'de raaf' in het bijzonder, met presentatie van een nieuwe Nederlandse vertaling van Edgar Allan Poe's 'The Raven.'
Met magiër Ramana, voordracht door David Kwa, Simon Mulder en Marthe van Bronkhorst en bijpassende liederen door ons klassieke liedduo.

Henriette Roland Holst
hrholst afbeelding

'De zachte krachten' - over Henriette Roland Holst.

Tijdens deze voorstelling over dichteres en socialiste Henriette Roland Holst (1869-1952) wordt zij gevierd met voordracht, theater, film en muziek. Allereerst wordt er voorgedragen uit de bloemlezing uit haar dichtwerk 'De zachte krachten zullen zeker winnen', samengesteld door Elte Rauch en Simon Mulder. Daarnaast zullen er liederen op teksten van Roland Holst, haar leermeester Albert Verwey en haar kompaan Herman Gorter uitgevoerd worden door sopraan Anna Majchrzak en pianist Daan van de Velde. Deze zijn opgediept uit privé-bezit en het archief van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag, waarvan enkele reeds decennialang niet meer uitgevoerd zijn. Ook verschijnt actrice Daphne Krijnen als Henriette Roland Holst om de verzamelde 'arbeiders' toe te spreken.

Verder wordt een nieuwe videoclip over het leven van Henriette Roland Holst vertoond. Ten slotte zullen Diede H. de Jong, Simon Mulder en Daphne Krijnen een fragment brengen uit hun komende muziektheatervoorstelling Herman Gorter's PAN, dat gaat over de opkomst en val van de Spoorwegstaking in 1903, waarin Roland Holst een grote rol speelde.

De Salon der Verzen
Salon der Verzen afbeelding

De Salon der Verzen, een bijzondere belevenis met poëzie, muziek en magie.

U proeft de sfeer van een klassieke salon!

De Salon der Verzen was twee seizoenen lang een groot succes op het 18e-eeuwse Huize Frankendael te Amsterdam, is nu reeds enige jaren op reis en kwam al langs Leiden, Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Muiden, Rotterdam en Delft.

Dichters van nu dragen voor uit eigen werk, ons liedduo brengt bekende en minder bekende liederen voor sopraan en piano, en onze magiër brengt een bijzondere poëtische entr'acte met diverse goocheltrucs.

De Poëziebar
Poëziebar afbeelding

De Poëziebar serveert luxe verfrissingen en sonnetten tijdens de evenementen van het Feest der Poëzie en tevens tijdens andere evenementen.

Zo schonken wij bijvoorbeeld bij de Nacht van de Poëzie te Utrecht, Fringe Festival in Amsterdam, Estival da Estrela in Faia (Guarda, Portugal) en de Poëzienacht te Brugge.

"Het is een ervaring die zo uniek is, dat ze eigenlijk een plekje in de hoofdzaal verdient," aldus de Boekenkrant over de Poëziebar met absint en sonnetten tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. De Poëziebar komt met diverse schitterende absinthes, op authentieke wijze en met authentiek materiaal bereid door onze absintheurs/voordrachtskunstenaars. Het bereiden van een glas absint duurt precies een sonnet lang; terwijl het absintritueel zich voltrekt, wordt door de absintheurs voorgedragen uit eigen werk, o.a. uit ambachtelijk poëzieperiodiek Avantgaerde, en uit dat van grote doden. Op verzoek hebben we ook een uitgebreider menu met absintcocktails.

Naast uitstekende absint schenkt men op verzoek de ambachtelijke jenever 'Geest der Poëzie', gemaakt naar de smaak van 1880 en in kleine oplage gemaakt i.s.m. de makers van Kever Genever.

Programma's in opdracht
Groepsfoto afbeelding

Stichting Feest der Poëzie organiseert tevens Programma's in opdracht met poëzie, muziek en/of magie.

Onze Salon der Verzen is in verschillende lengtes te boeken; ook onze literatuurhistorische programma's zijn boekbaar.

Met plezier maken wij een programmavoorstel op basis van uw gelegenheid, locatie en voorkeuren in genre; we kunnen zorgen voor een afwisselend en indrukwekkend programma of onderdeel van een groter evenement. Onze specialisatie is de voordrachtskunst en het vormvaste gedicht, maar ook op het gebied van het lichte vers en het moderne podiumgedicht hebben we beschikking over talentvolle dichters. Daarnaast variëren onze muzikale acts van klassieke liedkunst tot kleinkunst en kunnen we een opvallende magie-act, een absintbar met voordragende dichters en diverse voordragende poëzie-personages verzorgen, desgewenst in een thematisch of anderszins bijzonder concept. Voor culturele instellingen gelden speciale tarieven.

FP

Verschillende particuliere klanten en diverse organisaties hebben programma's geboekt van en/of samengewerkt met Stichting Feest der Poëzie.

Hier een overzicht van enkele samenwerkingen en boekingen:

  • Dordrechts Museum
  • Theatercafé Mascini
  • TenClub/The Mayer Manor, Amsterdam
  • Stichting Philomela, Amsterdam/Assen/Utrecht
  • Vereniging Zelfstandige Vertalers
  • Universiteit van Amsterdam
  • Torpedo Theater, Amsterdam
  • Louis Couperus Museum, Den Haag
  • Index Poetry Books, Leiden
  • Studio De Bakkerij, Rotterdam
  • Van Gogh Huis Zundert
  • Hermitage Amsterdam
  • Theater DeMess, Naarden
  • Stad Brugge (Concertgebouw, Bibliotheek, Stadsschouwburg)
  • Cultuurlandgoederen Zundert
  • Museum De Markiezenhof, Bergen op Zoom
  • Belle Epoque-Museum Blankenberge
  • Nieuwe Erven, Amersfoort
  • Bibliotheek Nieuwegein
  • WORM, Rotterdam
  • Roomservice Festival, Wageningen
  • Live Oost Festival/Rode Loper Festival, Amsterdam
  • Boekkunstbeurs/Stichting Drukwerk in de Marge, Leiden
  • Kunstfactor, Amsterdam
  • Literaire Podia Amsterdam, Amsterdam
  • Leidse Kunstroute, Leiden
  • Arti et Amicitiae, Amsterdam
  • Stadsdeel Amsterdam-West
  • Muiderslot, Muiden
  • Nacht van Kunst & Kennis, Leiden
  • Woordnacht Rotterdam
  • Festival Hongerige Wolf
  • ILFU, Utrecht